Zapachowy biomarker choroby Alzheimera

14 stycznia 2016, 12:39

Amerykańscy naukowcy, którzy pracowali na mysim modelu choroby Alzheimera (ChA), odkryli, że przed rozwojem znaczących zmian w mózgu można zidentyfikować unikatową sygnaturę zapachową moczu.



Pecety ciągle w dół

12 kwietnia 2016, 10:07

Sprzedaż pecetów wciąż spada. Jak szacuje Gartner, w I kwartale bieżącego roku klienci na całym świecie kupili 64,8 miliona tego typu komputerów, czyli o 9,6% mniej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Zdaniem IDC sprzedano 60,6 miliona pecetów, czyli o 11,5% mniej niż przed rokiem


Chińczycy się włamywali, Amerykanie ukrywali

14 lipca 2016, 15:19

Z raportu Kongresu USA dowiadujemy się, że w latach 2010-2013 chińscy szpiedzy włamywali się do komputerów Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), a jej władze próbowały ukryć informacje na ten temat. Zadaniem FDIC jest nadzór nad bankami i instytucjami finansowymi, które nie znajdują się pod nadzorem sytemu rezerwy federalnej


Ograniczenie kalorii dobrze wpływa na mózg

20 października 2016, 10:52

Ograniczenie liczby spożywanych kalorii dobrze wpływa na mózg. Naukowcy ustalili właśnie, że zmniejszenie liczby kalorii o 40% chroni neurony przed uszkodzeniem przez nadmiar wapnia, związany z różnymi chorobami neurodegeneracyjnymi, np. alzheimerem.


Autopilot zmniejsza liczbę wypadków tesli

20 stycznia 2017, 11:49

Amerykańska Narodowa Administracja Bezpieczeństwa Transportu Drogowego (NHTSA) poinformowała właśnie, że od czasu wprowadzenia w teslach Autopilota znacząco zmniejszyła się liczba wypadków z udziałem tych samochodów


Otyli ludzie mają niższy próg bólowy

28 marca 2017, 15:57

Otyłe osoby mają niższy próg bólowy.


Indie stawiają na samochody elektryczne

5 czerwca 2017, 08:23

Powietrze w Indiach jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych na świecie. Ocenia się, że z powodu jego złej jakości każdego roku umiera nawet 1 200 000 osób. Lekarze mówią, że samo oddychanie w New Delhi jest równie szkodliwe, co palenie 10 papierosów dziennie


Od odpadów browarnianych do ciekłej pożywki dla drożdży

30 sierpnia 2017, 05:23

Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang opracowali metodę przekształcania wytłoków browarnianych w ciekłą pożywkę dla drożdży piwnych.


Dawno zapomniany eksperyment wymiany myśli naukowej

20 listopada 2017, 11:01

Matthew Cobb, historyk z University of Manchester, przypadkiem trafił w archiwach Cold Spring Harbor Laboratory na ślad dawno zapomnianego eksperymentu. Otóż w 1961 roku amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) powołały do życia „Information Exchange Groups” (IEG). Były to grupy dyskusyjne, do których zapisywali się naukowcy, przesyłali do nich swoje artykuły, które były kopiowane i wysyłane członkom grupy


Komarza pamięć wcale nie jest krótka

26 stycznia 2018, 12:10

Polujesz na komary? Jeśli tak, mogą się nauczyć kojarzyć twój zapach z uderzeniami i gdy cię poczują następnym razem, będą cię unikać.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy